Er du tiltrekkende nok?

Ingen vil ha meg. Er det noe galt med meg? Dette er et sårt spørsmål mange single spør seg.

De syns de har prøvd alt. Nettdating, ut på byen, treningsøkter og iherdige forsøk på å finne den rette. Likevel forblir de alene. Hva er det som ikke funker? Er det virkelig noe galt med dem? Eller søker de bare på feil sted?

Er du singel og ønsker en partner eller savner du mer interesse fra partneren din? Uansett er savnet tungt. Det gir følelsen av å ikke være tiltrekkende. Ikke ønsket. Ikke begjært. Det drar deg og selvfølelsen ned. Vi blir minnet om savnet overalt. Lykkelige par rusler hånd i hånd. Film, TV, bøker og magasiner fremstiller rosenrød romanse. Skrur du på radioen så handler nesten hver sang om kjærlighet eller savnet etter sådan. Det er lett å begynne å lure på hva som er galt. Med dalende selvfølelse leter vi gjerne etter feilen i oss selv.

GIR RÅD: Du bør du angripe de såre spørsmålet - er jeg tiltrekkende nok - på en helt annen måte enn å fiksere på det ytre.

Slik havner noen fortvilte mennesker på mitt kontor. De tror de må endre seg, forbedre seg og bli noe annet for å fortjene den etterlengtede kjærligheten. Skammen og fortvilelsen er stor over å ikke få til kjærligheten. En skam helt uavhengig av attraktivitetsnivå, ressurser, utdannelse eller status.

Hvem som er mest tiltrekkende og får oppmerksomhet virker ikke jevnt fordelt. Det ser ut som noen drar partnere som fluer som trekkes mot fluepapir. Andre sliter.

«Hvem er mest tiltrekkende i landet her», spurte den onde heksen speilet. Raseriet var stort når den uskyldsrene Snehvit vant prisen. Det finns noen klassiske myter om hva som er mest tiltrekkende på det motsatte kjønn. Hore og madonna-ideen lever fortsatt.

Menn vil gjerne ha det moro med en frekk en, men ønsker ofte de ordentlige jentene som livspartnere. En som arketypisk passer inn i mammarollen. Har de runde hofter og smal midje så er det visst bra. Jentene derimot flokker seg ivrig rundt rockebandet. Det er noe med bad boys. Andre foretrekker eldre menn med tykke lommebøker. Penger og makt gir status som en del av attraktivitetsskaleringen. Vi liker å treffe noen med samme attraktivitetsnivå.

Denne matchinghypotesen ble først publisert av Elaine Hatfield. Vi tiltrekkes noen med samme status. Det er ikke bare utseende som teller. Status kan være penger, makt, utdannelse, berømmelse eller annet.

Denne informasjonen hjelper lite om du har mistet all selvfølelse og ikke ser din egenverdi. Du kan tro du må endre eller forbedre deg for å bli mer tiltrekkende. Dette er lite funksjonelt. Det undergraver bare deg selv og din tiltrekningskraft. Poenget er ikke at du skal bli noe annet. Søk heller etter å akseptere deg selv som du er. Ikke streb etter det du tror andre vil ha. Det blir bare et umulig rollespill som ikke kan vare. Vær heller den du er fullt og helt.

Søk etter måter å leve lykkelig som deg. Det er den eneste måten du kan skinne så den som er lik deg finner deg. Likt tiltrekker likt. Dette er en påstand som støttes av en rekke både gamle og nye studier. Dess likere vi er når det gjelder interesser, utdannelse, religion, verdier utseende etc. jo lettere er det å skape et stabilt godt forhold. Flytt ditt fokus fra å tilpasse deg til å begynne å trives i ditt eget liv som deg. Da blir du også mer lykkelig.

START MED DEG SELV: Å ha det bra med seg selv hjelper på selvfølelsen, og gjør det lettere å bli kjent med nye og finne mennesker som liker deg for den du er, mener Bianca Schmidt.

Og her kommer den gode nyheten. Et studie fra Universitetet i Bern viser en tydelig korrelasjon mellom smilende lykkelig mennesker og deres tiltrekningskraft. Så ønsker du å heve din tiltrekning så begynn med deg selv. Din hovedjobb er å bli så lykkelig og glad i deg selv du bare kan. Det kan være en snuoperasjon. I alle fall om du har gravet deg langt ned med tvil om egenverd. Jeg håper likevel du tar denne lykke utfordringen. Og denne gangen er du ikke avhengig av en annen. Du skal finne lykken i deg selv. Du er perfekt akkurat som du er.

Så neste gang du sitter og lurer på om det er noe galt med deg, eller om du er tiltrekkende nok. Så er heller spørsmålet om du er lykkelig. For når du er lykkelig vil den som deler din idé av lykke dukke opp.